Doorgaan naar hoofdcontent
Gastbjdrage van Sjef van Alebeek:

Voor mij rijdt een wagen met een oranje Kipcaravan. Aan de achterzijde hebben ze twee klompen bevestigd, de klompen zijn rood-wit-blauw geverfd. Voor het raampje ontwaar ik drie houten Blokker tulpjes in de kleuren rood, wit en blauw. Met hanenpoten staat "Me Gras!!!, Me Gras!!!" aan de onderzijde geschreven. Even herleven de tijden van de Tros caravanraces met Andre van Duin als commentator die bezorgd was om zijn gras. Maar de rust is in Valkenswaard reeds lang wedergekeerd en het gras aldaar kan nu ongestoord groeien.

Deze caravan gaat naar Duitsland en wordt voortgetrokken door een oranje Daf. Ik sta naast ze voor een verkeerslicht, ik moet rechtdoor, zij moeten rechtsaf. In het Dafje zitten vier leeuwen, een oranje leeuw zit achter het stuur, naast hem zit een witte leeuw, achterin een rode en een blauwe. Het kwik nadert ondertussen de dertig graden. Het licht voor rechtsaf springt op groen maar het Dafje maakt geen aanstalten om van zijn plaats af te gaan. De vier leeuwen zitten stoïcijns in de wagen. Het licht springt op oranje en dan zet het Dafje zich luid toeterend in beweging. Uit de raampjes steken nu ook vier luchthoorns die de decibellen nog verder opvoeren.

Ik ben onderweg naar Gulpen en ik rij onder een zee van oranje vlaggetjes door. Het oranje plastic geeft de straat een vreemde gloed, alsof een druppeltje oranje verf met het zonlicht is vermengd. De huizen zijn allemaal met oranje zeil afgeplakt alleen de ramen en deuren zijn uitgesneden. Ik zie oranje ballonnen, spandoeken, slingers en een kerstman met een oranje shirt die aan een touw dat aan de dakgoot is bevestigd hangt te bungelen.

Op de radio wordt een live verslag uitgezonden van een ontruiming in Den Haag. De straat aldaar is afgezet en vanwege mogelijke rellen wordt de mobiele eenheid achter de hand gehouden. Krakers? Nee, buurtbewoners hadden op een binnenplein een oranje feesttent opgezet. In de tent kon de hele buurt via een beamer op een groot scherm het voetbal volgen. Het geheel was gemeubileerd en rijkelijk voorzien van drank en hapjes. De ontruiming verloopt zonder problemen.

Ik rij Gulpen binnen en kom middenin Limburgs mooiste terecht. Dit is geen missverkiezing maar een wielerronde voor rekreanten. De markt is bezaaid met dure modieuze fietsen en het krioelt van de hip bezonnebrilde deelnemers. Ik zie de meest kleurrijke uitdossingen aan mij voorbij lopen, het verleden herleeft met Flandria en IJsboerke shirtjes, maar de shirtjes van eigen wielerclubjes overheersen. Midden op de markt is een paviljoen opgebouwd, het orkest heeft pauze en een oranje fan heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om ole ole ole in de microfoon te schreeuwen. Ik zie nu dat de terrasjes bevolkt wordt door nog meer oranje fans. Even dreigt de wave ingezet te worden maar bier en hitte heeft een rustgevende uitwerking.

Ik loop een friture binnen en bewonder de koelvitrine. De frikandel van oranje ligt naast de Schwalbe, ik zie een "muurtje", een wk burger compleet met voetbalveld placemat, spelschema draagzak en een blikje Sisi orange. De Hollandse ballenschotel (11+1 reservebal van puur Hollandse gehaktballetjes) kan men met zigeunersaus of oranjesaus krijgen. Naast mij staat een Duitser in een oranje shirt, hij wil weten wat een "patatje oorlog" is. Hij heeft goede zin omdat de Manschaft een klinkende overwinning op het altijd lastige Costa Rica heeft behaald. Een beetje overmoedig roept hij nu dat Deutschland Holland wird schlagen. Ik prijs zijn "viererkette" en trakteer hem op een blikje Sisi orange.

Onderweg naar huis zie ik auto's rondrijden met kleine vlaggetjes boven het portier en een leeuwenstaart uit de kofferbak. Kinderen voetballen in een park en zijn allemaal van Nistelrooij, moeders komen uit de supermarkt gelopen met oranje draagzakken. Ik zie zelfs een rollator voorbij komen met een oranje ballonetje versierd.

Als ik mijn eigen straat inrijd constateer ik opgelucht dat er op een enkele vlag en een verdwaalde slinger na niets van de oranjegekte te bespeuren is. Ik loop naar binnen mezelf gelukkig prijzend dat ik niet sociaal verplicht was om ook mijn huis in te pakken met oranje zeil. Binnen word ik verwelkomd door mijn oudste zoon die gehuld in zijn van Nistelrooij shirt en zijn pas verworven oranje voetbalschoenen vol trots de oranje versiering laat zien. Samen met zijn moeder heeft hij het plafond voorzien van 20 meter vlaggetjes en achter de bank hangt een grote Nederlandse vlag voorzien van drie leeuwen die hup Holland brullen.

Sjef

Populaire posts van deze blog

Ik heb veel kleingeld de laatste tijd, allemaal verdiend bij optredens. Een deel daarvan laat ik uit mijn hand in mijn broekzak glijden. Het is maandag. Ik zou eigenlijk naar Prenzlauer Berg moeten fietsen en op de kopieermachine een flyercompositie maken. Daarvoor heb ik een woord nodig waarvan 'klang' de eerste lettergreep is. Het schiet me niet te binnen.

De dag is fris en winderig, enigszins bewolkt. In de gang werkt een electricien. De voorbijrijdende trams fluiten soepel over de rails. De afgelopen nachten hebben de slijpers vonken uit het ijzer getoverd. Ik moet bij de post zijn om het pakje met ontrafelde cassettetape voor mijn klankkompaan Harold in Parijs af te geven.

Harold had ik eerder dit jaar in Parijs in het echt meegemaakt. Tijdens een wandeling zag hij een sliert cassetteband die om een lantaarnpaal was gewikkeld. Zijn begoeting ("Ah") vereende verbazing over uitblijvend resultaat met de zekerheid dat met iedere wandeling zijn voorraad tapesalade zou …
Zondagavond kort voor slapen gaan stopte de stream. Ik keek naar het tweede deel van The OA op Netflix. Het was tien voor een, dus stoppen mocht wel. De buffercirkel draaide door tot 90% en dat was het. Ik keek naar buiten. De ramen in het gebouw aan de overkant van de straat waren allemaal duister. Ik had die dag een interview gelezen met iemand die dacht dat de derde wereldoorlog al was begonnen met de dood van die generaal in Iran, die er overigens uitzag als een sympathieke familievader, maar in de dagen na zijn dood de gevaarlijkste terrorist ter wereld werd genoemd. Daar had de onderbreking van mijn serie niets mee te maken, met zijn dood.  
 
Ik dacht na. Een oorlog begin je het best met paniek onder de bevolking. Dat bereik je door gewoon het internet af te sluiten. Vervolgens zorg je er ook voor dat de pinautomaten niet meer werken. Dat is zoiets als iemand opsluiten in een donkere kamer en de deur op slot doen. Binnen de kortste keren kunnen de mensen in de grote en kleinere …
Zo'n vreemde zondag - zondag, koud, zon en Januari. De maand gaat veel te vlug. Kamer met uitzicht, ik zie precies wat voor een weer het is, en of er wolken zijn, hoe snel ze voorbijtrekken. Ik wilde iets schrijven over Van der Sar en de scribenten in de kranten die het maar niets vinden dat Ajax naar Qatar is gegaan. Maar dan ben je de enige gast in je eigen talkshow. Dus maar niet. Het was wel heel mooi weer. En ik zat maar binnen, keek ernaar. Het zonlicht over de daken, de blauwe lucht, kleumende baksteen. Het werd vanzelf half drie. Dat krijg je van eindeloos treuzelen. 
Op de fiets naar Tempelhof, het weidse veld bekijken. Een paar sportfietsers, wandelaars, iemand die met een vlieger in de weer is, maar vooral de wolken boven de rand van het veld. En zou ik daar heengaan met mijn walkman? Neerhurken ergens langs een van de landingsbanen, misschien een stukje over een pad lopen, microfoon tussen het gras plaatsen, hoofdtelefoon op en luisteren. Alles klinkt dichterbij, de wit…