zondag, juni 11, 2006

Voor mij rijdt een wagen met een oranje Kipcaravan. Aan de achterzijde hebben ze twee klompen bevestigd, de klompen zijn rood-wit-blauw geverfd. Voor het raampje ontwaar ik drie houten Blokker tulpjes in de kleuren rood, wit en blauw. Met hanenpoten staat "Me Gras!!!, Me Gras!!!" aan de onderzijde geschreven. Even herleven de tijden van de Tros caravanraces met Andre van Duin als commentator die bezorgd was om zijn gras. Maar de rust is in Valkenswaard reeds lang wedergekeerd en het gras aldaar kan nu ongestoord groeien. Deze caravan gaat naar Duitsland en wordt voortgetrokken door een oranje Daf. Ik sta naast ze voor een verkeerslicht, ik moet rechtdoor, zij moeten rechtsaf. In het Dafje zitten vier leeuwen, een oranje leeuw zit achter het stuur, naast hem zit een witte leeuw, achterin een rode en een blauwe. Het kwik nadert ondertussen de dertig graden. Het licht voor rechtsaf springt op groen maar het Dafje maakt geen aanstalten om van zijn plaats af te gaan. De vier leeuwen zitten stoïcijns in de wagen. Het licht springt op oranje en dan zet het Dafje zich luid toeterend in beweging. Uit de raampjes steken nu ook vier luchthoorns die de decibellen nog verder opvoeren.
Ik ben onderweg naar Gulpen en ik rij onder een zee van oranje vlaggetjes door. Het oranje plastic geeft de straat een vreemde gloed, alsof een druppeltje oranje verf met het zonlicht is vermengd. De huizen zijn allemaal met oranje zeil afgeplakt alleen de ramen en deuren zijn uitgesneden. Ik zie oranje ballonnen, spandoeken, slingers en een kerstman met een oranje shirt die aan een touw dat aan de dakgoot is bevestigd hangt te bungelen.
Op de radio wordt een live verslag uitgezonden van een ontruiming in Den Haag. De straat aldaar is afgezet en vanwege mogelijke rellen wordt de mobiele eenheid achter de hand gehouden. Krakers? Nee, buurtbewoners hadden op een binnenplein een oranje feesttent opgezet. In de tent kon de hele buurt via een beamer op een groot scherm het voetbal volgen. Het geheel was gemeubileerd en rijkelijk voorzien van drank en hapjes. De ontruiming verloopt zonder problemen.
Ik rij Gulpen binnen en kom middenin Limburgs mooiste terecht. Dit is geen missverkiezing maar een wielerronde voor rekreanten. De markt is bezaaid met dure modieuze fietsen en het krioelt van de hip bezonnebrilde deelnemers. Ik zie de meest kleurrijke uitdossingen aan mij voorbij lopen, het verleden herleeft met Flandria en IJsboerke shirtjes, maar de shirtjes van eigen wielerclubjes overheersen. Midden op de markt is een paviljoen opgebouwd, het orkest heeft pauze en een oranje fan heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om ole ole ole in de microfoon te schreeuwen. Ik zie nu dat de terrasjes bevolkt wordt door nog meer oranje fans. Even dreigt de wave ingezet te worden maar bier en hitte heeft een rustgevende uitwerking. Ik loop een friture binnen en bewonder de koelvitrine. De frikandel van oranje ligt naast de Schwalbe, ik zie een "muurtje", een wk burger compleet met voetbalveld placemat, spelschema draagzak en een blikje Sisi orange. De Hollandse ballenschotel (11+1 reservebal van puur Hollandse gehaktballetjes) kan men met zigeunersaus of oranjesaus krijgen. Naast mij staat een Duitser in een oranje shirt, hij wil weten wat een "patatje oorlog" is. Hij heeft goede zin omdat de Manschaft een klinkende overwinning op het altijd lastige Costa Rica heeft behaald. Een beetje overmoedig roept hij nu dat Deutschland Holland wird schlagen. Ik prijs zijn "viererkette" en trakteer hem op een blikje Sisi orange.
Onderweg naar huis zie ik auto's rondrijden met kleine vlaggetjes boven het portier en een leeuwenstaart uit de kofferbak. Kinderen voetballen in een park en zijn allemaal van Nistelrooij, moeders komen uit de supermarkt gelopen met oranje draagzakken. Ik zie zelfs een rollator voorbij komen met een oranje ballonetje versierd. Als ik mijn eigen straat inrijdt constateer ik opgelucht dat er op een enkele vlag en een verdwaalde slinger na niets van de oranjegekte te bespeuren is. Ik loop naar binnen mezelf gelukkig prijzend dat ik niet sociaal verplicht was om ook mijn huis in te pakken met oranje zeil. Binnen word ik verwelkomd door mijn oudste zoon die gehuld in zijn van Nistelrooij shirt en zijn pas verworven oranje voetbalschoenen vol trots de oranje versiering laat zien. Samen met zijn moeder heeft hij het plafond voorzien van 20 meter vlaggetjes en achter de bank hangt een grote Nederlandse vlag voorzien van drie leeuwen die hup Holland brullen.

Sjef