Doorgaan naar hoofdcontent
Gastbjdrage van Sjef van Alebeek:

Het zal op een vrijdagmiddag zijn geweest, ik had met een kameraad afgesproken om naar Roda te gaan kijken, en ik had aan Zjelko Kalac gevraagd of hij voor kaartjes kon zorgen. Ik had al een paar maal een blik op de klok geworpen en het ging steeds dichter op sluitingstijd aan, en ik begon steeds meer te vrezen dat ik mijn kameraad moest teleurstellen.
Een paar minuten voor sluiten kwam hij binnengelopen, grote smile op het gezicht en twee kaartjes in zijn handen."Je dacht zeker dat ik niet meer zou komen?" Ik ontkende uiteraard want ik had alle vertrouwen in Zjelko, Zjelko was mijn man voor kaartjes. Hij wilde wel graag de kaartjes terug hebben want het waren spelerspassen. Ik keek naar de foto's en zag dat hij de kaartjes van Sonko en Vicelich had gegeven. Sonko is zwart, maar dat was geen bezwaar, het was toch donker als wij het pasje moesten tonen.
Van de wedstrijd kan ik mij weinig herinneren, het was tegen PSV, veel leuker was het na de wedstrijd. Wij mochten met deze pasjes ook in het spelershome rondlopen. Wat betreft het gehalte hoogblond, jong en spelersvrouw werden wij niet teleurgesteld. De spelers van PSV hadden een opmerkelijke voorkeur voor dat type. Ik mag ook zeggen dat ik met van Bommel, Valckx en Lodewijks aan een tafel heb gestaan, wel met de rug naar elkaar toe maar dan nog. Lawal kwam ook nog met een grote smile en uitgestoken hand op mij toe lopen. Onder het oog van van Bommel en Valkcx begroette hij mij hartelijk. Moordgozer die gast. Heeft ook een bijzonder opmerkelijke smaak wat kleding betreft. Ooit kwam hij in een Afrikaans gewaad de winkel binnenstappen, het gewaad had allemaal krantenkoppen als motief. Ook zijn ijsmuts waar heel groot Versace op stond vond ik wel gaaf.
Zjelko Kalac wordt nu ook genoemd in de omkopingszaak die Italië nu teistert. Hij zou zijn geïdentificeerd op camera-opnamen van een wedkantoor. In zijn Roda tijd was het al een publiek geheim dat hij gokverslaafd was. Het verhaal gaat dat de directie van Roda ooit een telefoontje van het plaatselijk casino kreeg of ze hun doelman wilden komen ophalen. En of ze dan gelijk een beetje geld mee wilden nemen, Zjelko had een beetje verloren...
Kalac zou later tegen AC Milan zijn vrijgeleide naar Italië verdienen door een paar pingels te stoppen. Het schijnt dat hij als reserve keeper van Milan toch wat wedstrijdjes heeft mogen keepen. Hij is altijd een beetje een grabbelaar geweest die sterke momenten afwisselde met vreemde fouten. Ik hoop niet dat dit nu tegen hem gaat werken.
Ik gun hem wel een mooie WK.


Sjef

Populaire posts van deze blog

Ik heb veel kleingeld de laatste tijd, allemaal verdiend bij optredens. Een deel daarvan laat ik uit mijn hand in mijn broekzak glijden. Het is maandag. Ik zou eigenlijk naar Prenzlauer Berg moeten fietsen en op de kopieermachine een flyercompositie maken. Daarvoor heb ik een woord nodig waarvan 'klang' de eerste lettergreep is. Het schiet me niet te binnen.

De dag is fris en winderig, enigszins bewolkt. In de gang werkt een electricien. De voorbijrijdende trams fluiten soepel over de rails. De afgelopen nachten hebben de slijpers vonken uit het ijzer getoverd. Ik moet bij de post zijn om het pakje met ontrafelde cassettetape voor mijn klankkompaan Harold in Parijs af te geven.

Harold had ik eerder dit jaar in Parijs in het echt meegemaakt. Tijdens een wandeling zag hij een sliert cassetteband die om een lantaarnpaal was gewikkeld. Zijn begoeting ("Ah") vereende verbazing over uitblijvend resultaat met de zekerheid dat met iedere wandeling zijn voorraad tapesalade zou …
Zondagavond kort voor slapen gaan stopte de stream. Ik keek naar het tweede deel van The OA op Netflix. Het was tien voor een, dus stoppen mocht wel. De buffercirkel draaide door tot 90% en dat was het. Ik keek naar buiten. De ramen in het gebouw aan de overkant van de straat waren allemaal duister. Ik had die dag een interview gelezen met iemand die dacht dat de derde wereldoorlog al was begonnen met de dood van die generaal in Iran, die er overigens uitzag als een sympathieke familievader, maar in de dagen na zijn dood de gevaarlijkste terrorist ter wereld werd genoemd. Daar had de onderbreking van mijn serie niets mee te maken, met zijn dood.  
 
Ik dacht na. Een oorlog begin je het best met paniek onder de bevolking. Dat bereik je door gewoon het internet af te sluiten. Vervolgens zorg je er ook voor dat de pinautomaten niet meer werken. Dat is zoiets als iemand opsluiten in een donkere kamer en de deur op slot doen. Binnen de kortste keren kunnen de mensen in de grote en kleinere …
Zo'n vreemde zondag - zondag, koud, zon en Januari. De maand gaat veel te vlug. Kamer met uitzicht, ik zie precies wat voor een weer het is, en of er wolken zijn, hoe snel ze voorbijtrekken. Ik wilde iets schrijven over Van der Sar en de scribenten in de kranten die het maar niets vinden dat Ajax naar Qatar is gegaan. Maar dan ben je de enige gast in je eigen talkshow. Dus maar niet. Het was wel heel mooi weer. En ik zat maar binnen, keek ernaar. Het zonlicht over de daken, de blauwe lucht, kleumende baksteen. Het werd vanzelf half drie. Dat krijg je van eindeloos treuzelen. 
Op de fiets naar Tempelhof, het weidse veld bekijken. Een paar sportfietsers, wandelaars, iemand die met een vlieger in de weer is, maar vooral de wolken boven de rand van het veld. En zou ik daar heengaan met mijn walkman? Neerhurken ergens langs een van de landingsbanen, misschien een stukje over een pad lopen, microfoon tussen het gras plaatsen, hoofdtelefoon op en luisteren. Alles klinkt dichterbij, de wit…