donderdag, mei 25, 2006

Het zal op een vrijdagmiddag zijn geweest, ik had met een kameraad afgesproken om naar Roda te gaan kijken, en ik had aan Zjelko Kalac gevraagd of hij voor kaartjes kon zorgen. Ik had al een paar maal een blik op de klok geworpen en het ging steeds dichter op sluitingstijd aan, en ik begon steeds meer te vrezen dat ik mijn kameraad moest teleurstellen.
Een paar minuten voor sluiten kwam hij binnengelopen, grote smile op het gezicht en twee kaartjes in zijn handen."Je dacht zeker dat ik niet meer zou komen?" Ik ontkende uiteraard want ik had alle vertrouwen in Zjelko, Zjelko was mijn man voor kaartjes. Hij wilde wel graag de kaartjes terug hebben want het waren spelerspassen. Ik keek naar de foto's en zag dat hij de kaartjes van Sonko en Vicelich had gegeven. Sonko is zwart, maar dat was geen bezwaar, het was toch donker als wij het pasje moesten tonen.
Van de wedstrijd kan ik mij weinig herinneren, het was tegen PSV, veel leuker was het na de wedstrijd. Wij mochten met deze pasjes ook in het spelershome rondlopen. Wat betreft het gehalte hoogblond, jong en spelersvrouw werden wij niet teleurgesteld. De spelers van PSV hadden een opmerkelijke voorkeur voor dat type. Ik mag ook zeggen dat ik met van Bommel, Valckx en Lodewijks aan een tafel heb gestaan, wel met de rug naar elkaar toe maar dan nog. Lawal kwam ook nog met een grote smile en uitgestoken hand op mij toe lopen. Onder het oog van van Bommel en Valkcx begroette hij mij hartelijk. Moordgozer die gast. Heeft ook een bijzonder opmerkelijke smaak wat kleding betreft. Ooit kwam hij in een Afrikaans gewaad de winkel binnenstappen, het gewaad had allemaal krantenkoppen als motief. Ook zijn ijsmuts waar heel groot Versace op stond vond ik wel gaaf.
Zjelko Kalac wordt nu ook genoemd in de omkopingszaak die Italië nu teistert. Hij zou zijn geïdentificeerd op camera-opnamen van een wedkantoor. In zijn Roda tijd was het al een publiek geheim dat hij gokverslaafd was. Het verhaal gaat dat de directie van Roda ooit een telefoontje van het plaatselijk casino kreeg of ze hun doelman wilden komen ophalen. En of ze dan gelijk een beetje geld mee wilden nemen, Zjelko had een beetje verloren...
Kalac zou later tegen AC Milan zijn vrijgeleide naar Italië verdienen door een paar pingels te stoppen. Het schijnt dat hij als reserve keeper van Milan toch wat wedstrijdjes heeft mogen keepen. Hij is altijd een beetje een grabbelaar geweest die sterke momenten afwisselde met vreemde fouten. Ik hoop niet dat dit nu tegen hem gaat werken.
Ik gun hem wel een mooie WK.


Sjef