woensdag, maart 15, 2006

Je ontkomt er niet aan, het Nederlands elftal voetbalt in Retro. Wij hebben nieuwe shirtjes en ze schijnen nogal historisch te zijn. Eerlijk gezegd vind ik ze ook nog mooi, maar het is alleen jammer dat er dat Retro kaartje aan vast hangt.
Stel je voor dat Nederland tegen Italia komt te spelen. Het shirt van Italia is in feite ook Retro, het is een van de weinige shirts die door de historie heen hetzelfde is gebleven. Azzurro bleef Azzurro. Schouder aan schouder staan de spelers van beide landen in de gang, het zijn de laatste momenten voordat ze gezamelijk het veld zullen betreden. Het zijn de momenten dat men elkaar aan het wegen dan wel aan het intimideren is. Was het niet Wimbledon onder aanvoering van Vinnie Jones dat op zulke momenten met de koppen tegen de muur aan ging slaan tot het bloed bijna van het gezicht af gutste. Vervolgens roste men elkaar af om elkaar verder op te peppen. De wedstrijd was nog geen vijf minuten oud of de Dons hadden er al verschillende medogenloos onder de zoden geschoffeld. Wimbledon won dat jaar de FA Cup ten koste van kampioen Liverpool. Dus kom nu niet aan met DeRossi en Camoranesi, dat is een gepasseerd station.

Nederland zal in dat witte shirt spelen met die mooie rood wit blauwe baan schuin over borst, geen kraagje. Ze komen uit 1905 die shirtjes, uit de tijd van Bok de Korver, de eeuwige Spartaan, Reinier Beeuwkens, de vliegende keep, en Dirk Lotsy het neefje van Karel. Het was de tijd van dribbels, keuzecommissies, de rechtsbinnen en de spil. Maar het was vooral een tijd van Koppen, markante Koppen. En daar wringt een beetje de schoen, Dirk Kuijt kan er een beetje mee door, Bronckhorst kan met wat fantasie nog voor een jonkheer doorgaan, maar de meeste zijn te jong en te modieus.
En dan nog iets, rond 1905 speelde in Brasil de eerste gekleurde speler mee met de Goddelijke Kanaries. Voetbal was in die dagen een blanke sport, die speler heeft zijn gezicht toen blank moeten poederen anders mocht hij zich niet op het veld vertonen. Je kunt toch niet van Castelen verlangen dat hij zich gaat poederen?

Sjef